Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Verslag vierde bijeenkomst dataecosysteem

4 oktober 2019

Over nieuwe initiatieven, datagedreven werken en de toekomst van het dataecosysteem

Ruim 60 deelnemers – bedrijfsleven, wetenschap en kennisinstellingen en overheid – kwamen voor de vierde keer bijeen om met elkaar kennis te delen, te netwerken en vooral initiatieven te ontwikkelen om met elkaar als dataecosysteem bij te dragen aan een datagedreven overheid.

Het dataecosysteem is een initiatief van het Centraal bureau voor de Statistiek. Maar het is nadrukkelijk de bedoeling dat de deelnemers samen het dataecosysteem verder brengen. Om dit te faciliteren is een databoard opgericht, vertegenwoordigd door wetenschap, bedrijfsleven en overheid. Bernard Steunenberg (Universiteit Leiden) en Bart Drewes (gemeente Bronckhorst) presenteren tijdens deze vierde bijeenkomst koers en een aantal strategische keuzes. Zo staan bij het dataecosysteem maatschappelijke opgaven centraal en zullen we als dataecosysteem zelf een agenda opstellen maar ook aansluiten bij bestaande agenda’s zoals de Data Agenda Overheid, getrokken door het ministerie van BZK, waar dat van meerwaarde is voor alle partijen.

Hoe staat het eigenlijk met de initiatieven die tijdens eerdere sessies van het dataecosysteem zijn gepresenteerd? De woonvisie, de arbeidsmarktmonitor, het amdex initiatief, het kennisplatform Achterhoek, het databestand leegstand bedrijventerreinen en opleidingen en competenties passeren de revue. Initiatieven die goed lopen, maar vooral ook inspireren om met elkaar vergelijkbare of nieuwe initiatieven in te brengen in het dataecosysteem.

Het instituut van Publieke Waarden presenteert een case over schuldenproblemen en ex gedetineerden, CentER van de universiteit Tilburg presenteert Smart Start, Platform 31 legt de casus Snel en Slim aardgasvrij voor aan het dataecosysteem en Tom Pots uit de gemeente Zaanstad vertelt via een selfie hoe hij met onder meer Berenschot bezig is met Jeugdzorg.

Het belang van actieve participatie van alle deelnemers, steun en financiering wordt onderstreept in een interview met Astrid Boeijen (CBS), Marcel Hopman (BZK) en Tino de Velde (VNG Realisatie). Na een netwerklunch gingen deelnemers in een aantal deelsessies met elkaar aan de slag.

Heeft u een goed idee of wilt u aansluiten bij een bestaand initiatief? Neem dan contact op.

 

 

Naar nieuws overzicht

Heb je een vraag over dit artikel, of heb je nieuws voor op deze site? Mail dan naar dataecosysteem@cbs.nl