Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

DUO – datagedreven werken in het onderwijs

Geschreven door: Totta data lab N.V.

Toekomstig onderwijs is datagedreven werken vanuit een onderwijskennisnetwerk. Daarom besloot DUO Totta data lab in te zetten om een data science opleidingsprogramma te creëren voor haar medewerkers.

Onderzoeksvraag

DUO wil datagedreven werken professionaliseren en verbreden. Daarom besloot zij een team met data science professionals te creëren. Het is echter wel van belang dat dit team duidelijk voor ogen heeft wat haar verantwoordelijkheden zijn en met welke (onderzoeks)vragen zij te maken krijgt. Dit werd meegenomen in het opleidingsprogramma, en daarom werden verschillende vragen behandeld: wat is data science, en wat kun je ermee? Wat is een data sciencist, en wat moet diegene precies kunnen?

Oplossing

De praktijkgerichte opleiding was gebaseerd op het lerarentekort. Totta data lab heeft een uitgebreide taak-, functie- en competentiebeschrijving opgesteld voor de opleiding. De data scientists van DUO hebben tijdens de opleiding aan 3 deelprojecten gewerkt: 1) het motiveren van de terugkeer van stille reserves; 2) het behoud van leerkrachten en 3) het verhogen van de deeltijdfactor. Deze projecten zijn aan de hand van theoretische workshops uitgevoerd, en iedereen werd persoonlijk begeleid.

Doorlooptijd

Het data science team was 1 dag per week bezig met het opleidingsprogramma en de bijbehorende deelprojecten. Hiermee was het opleidingsprogramma met een doorlooptijd van 6 maanden afgerond.

Resultaat

Totta data lab heeft DUO geholpen een volwassen data science team neer te zetten. Dit team is vervolgens betrokken geraakt bij verschillende grote projecten binnen het onderwijsveld.