Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Datagedreven werken: Leren door Doen

Geschreven door: BMC

Datagedreven werken vraagt om het ontwikkelen van vaardigheden om te onderkennen hoe data meerwaarde kunnen leveren bij het beantwoorden van maatschappelijke vragen. BMC leert organisaties de vaardigheden en het kunnen toepassen in data-initiatieven aan de hand van concrete praktijkcases.

Onderzoeksvraag

We produceren met elkaar enorm veel data. En daarin zit informatie die kan helpen bij het beantwoorden van maatschappelijke vragen. Maar hoe zorg je dat data waarde toevoegen? Waar veel gemeenten mee worstelen is hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze op een veilige en verantwoorde manier datagedreven gaan werken. Waarbij niet de data maar de waarde die deze toevoegen centraal staat.

Oplossing

Leren
Bij datagedreven werken staan vaardigheden centraal om te onderkennen hoe data meerwaarde kunnen leveren bij het beantwoorden van maatschappelijke vragen. BMC heeft opleidingen verzorgd waarin we bespreken waarom informatiegedreven werken belangrijk is en hoe je dat realiseert en waarin we praktische tips geven om hiermee aan de slag te gaan. Hierna hebben de deelnemers een stevige basis. Volgens het train-the-trainerprincipe verspreidt deze kennis zich vervolgens als een olievlek over de hele organisatie.

Doen
Het geleerde gaan we in de praktijk toepassen. Dit doen we in een aantal kleinschalige projecten, pilots of experimenten. Het liefst in verschillende domeinen binnen de organisatie.

De gemeente en BMC selecteren samen een aantal actuele thema’s die spelen. Voor deze thema’s wordt systematisch afgepeld wat de maatschappelijke vraag is en hoe data kunnen ondersteunen bij het beantwoorden van deze vraag. Vervolgens zoeken we samen of en hoe we deze data op een veilige en verantwoorde manier ter beschikking kunnen krijgen en worden deze visueel aantrekkelijk gepresenteerd. Gerealiseerde voorbeelden van thema’s waarop data waarde hebben toegevoegd zijn (onderdelen van) dienstverlening, leefbaarheid in wijken en de energietransitie. Deze zichtbare resultaten wil je borgen en laten groeien.

Organiseren
Waardegedreven werken met data gaat niet vanzelf en is ook geen eenmalig project. BMC heeft gemeenten ondersteund bij het ontwikkelen van een roadmap voor werken met data. Het doel van deze roadmap is om het geleerde te borgen en de randvoorwaarden te organiseren om datagedreven werken verder te ontwikkelen. Hierbij spelen zachte elementen een rol zoals inspireren, opleiden van medewerkers en uitdragen van voorbeelden en aan harde zaken zoals inbedden in de P&C- cyclus, benoemen van taken en verantwoordelijkheden en organiseren van (technische) randvoorwaarden. Bijzondere aandacht daarbij verdienen gegevensmanagement en veilig en verantwoord werken als cruciale onderdelen.

Doorlooptijd

4 tot 6 maanden

Resultaat

Gemeenten maken op een pragmatische manier kennis met datagedreven werken en ontwikkelen vaardigheden die essentieel zijn voor het effectief initiëren, uitvoeren en borgen van relevante data-projecten. De meest kansrijke basis voor een data-gedreven organisatie!