Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Culturele vacatures onderzocht

Geschreven door: Bureau Lahaut

Met behulp van cijfers van Jobfeed, een big data-tool voor de online vacaturemarkt, analyseerde Bureau Lahaut de vacaturecijfers in de culturele sector.

Onderzoeksvraag

Eén van de manieren om de arbeidsmarktpositie van werkenden in de cultuursector te monitoren is door continu onderzoek te doen naar culturele vacatures. Door culturele vacatures te analyseren kunnen er indicatoren ontwikkeld worden die iets zeggen over de arbeidsmarktpositie van werkenden en pas afgestudeerden. Bijvoorbeeld door de verhouding tussen tijdelijke en vaste dienstverbanden, of tussen betaalde en onbetaalde functies in kaart te brengen. Tevens kan er worden ingezoomd op het aantal vacatures op provinciaal, regionaal en lokaal niveau.

Oplossing

Data over vacatures in dit onderzoek is afkomstig van Jobfeed, de big data-tool voor de online vacaturemarkt. Jobfeed doorzoekt dagelijks duizenden vacatures gevonden op het web. Vacatures worden vervolgens automatisch gecategoriseerd, ontdubbeld, verrijkt en doorzoekbaar gemaakt. Hiermee biedt Jobfeed een actueel én historisch overzicht van alle online vacatures en is daarmee een waardevolle informatiebron en analysemiddel.

 

 

Doorlooptijd

3 maanden

Resultaat

Het gaat weer iets beter met de culturele sector, in de zin dat er afgelopen jaar meer (en vooral betaalde) culturele vacatures bij zijn gekomen. Toch bestaat het vacatureaanbod nog steeds voor een aanzienlijk deel (44%) uit onbetaalde functies zoals vrijwilligers en (afstudeer)stagiairs. Hierbij is dan ook de vraag gerechtvaardigd of vrijwilligers vaste concurrentie vormen voor werkenden in de culturele sector.